Pimeä syysilta Louhisaaren kummitusten seurassa

12.9.2017

Pimeä syysilta Louhisaaren kummitusten seurassa

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

 

Pimeänä syysiltana, kun varjot ovat pitkiä, lähdetään kummituskierrokselle Louhisaaren linnan käytäville. Vuosisatojen ajan nykypäivään asti linnan asukkaat ja henkilökunta ovat kertoneet oudoista tapahtumista, äänistä, jäljistä ja hahmoista. Dramatisoiduilla kummituskierroksilla luvassa jännitystä ja yllätyksiä.

 

 

Pitkän lehtipuiden reunustaman tien päässä rautaportin takana hohtaa valkoisena Louhisaaren linna. Myöhäisrenessanssilinna on säilynyt lähes samanlaisena valmistumisestaan 1650-luvulta lähtien. Vaikuttava, kaunis, upea paikka.

Mutta kun syysillat pimenevät, varjot pitenevät, lattialaudat narahtelevat ja hämärän linnan nurkat jäävät pimeiksi - silloin on helppo päästää mielikuvitus laukkaamaan.

 

Mitäs jos täällä oikeasti kummittelee?

 

- Louhisaaren kummituksista on kerrottu vuosisatojen ajan. Osa tarinoista on peräisin Flemingien ajalta. Osan olen kuullut nykyiseltä henkilökunnalta, kertoo Louhisaaren kummituskierrosten opas Eija Räsänen.

Vuosi sitten tarinoista kiinnostunut Eija heitti ilmaan idean Louhisaaren opastetusta kummituskierroksesta. Yhdessä museoviraston ja Naantalin Matkailun kanssa ideoitiin dramatisoitu kummituskierros: linnan historiaa maustetaan salaperäisillä tarinoilla ja yllätyksillä, höysteeksi naurua.

- Vähän jännitystä syksyn pimeyteen, Eija sanoo.

Louhisaaressa tarinoita siis piisaa. Pari vuotta sitten kummitustutkijat viettivät mittareineen yön linnassa.

 

 

Millaisia kummitushavaintoja linnassa on tehty?

 

- Ovia menee kiinni, tavaroita siirtyilee, kuuluu askeleita, on nähty lattialla märkiä jalanjälkiä kellarista tultaessa. Käytävillä on liikkunut mies- ja naispuolisia hahmoja, kuvailee Louhisaaren Camilla Adolfsson.

Monet tuntevat tarinan kiivaasta ja äkkipikaisesta herra Flemingistä. Erittäin mustasukkainen mies lukitsi vaimonsa katonrajassa olevaan pikkuruiseen koppiin matkojensa ajaksi - huonostihan siinä lopulta kävi. Tunnon tuskista kärsivän Flemingin haamuko käytävillä vaeltaa? Nimeään hahmo ei ole tähän mennessä suostunut paljastamaan.

- Louhisaaressa kävijät kyselevät paljon kummitusjuttuja. Ja voi kyllä, täällä noita tarinoita riittää, Camilla nauraa. Kierrosten kummitustarinat pohjautuvat löysästi totuuteen, asukkaiden ja henkilökunnan kertomiin tapahtumiin, mitä he ovat nähneet ja kuulleet.

 

Louhisaaren kartanolinnan fiktiiviset kummituskierrokset lauantaina 23.9. sekä 30.9. klo 18.00 ja klo 19.00 ovat loppuunmyydyt. Lisäkierrokset järjestetään 7.10. klo 18.00 ja klo 19.00. Lippuja rajoitetusti.

Liput täältä. 
 

Lue lisää Louhisaaren historiasta.