Kruunaa juhla Naantaliviinillä

28.4.2014

Kruunaa juhla Naantaliviinillä

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Kevään ja kesän juhlissa nautitaan perheen, ystävien ja sukulaisten seurasta, herkullisesta ruuasta sekä tietysti viinistä. Ja mikäpä sen oivallisempi valinta yhteisten hetkien juhlistajiksi, kuin Naantalin ikiomat viinit.

Naantalin nimikkoviinien tarina sai alkunsa viime vuonna, kun vanha luostarikaupunki täytti kunnioitettavat 570-vuotta. Sen kunniaksi haluttiin tarjota kaupunkilaisille ja matkailijoille jotain erityistä. Sommeliére Päivi Eklund BBWinesilta valitsi juhlavuoteen sopivat chileläiset puna- ja valkoviinit sekä espanjalaisen Cavan. Naantalin Vallis G. -viineistä tuli niin suosittuja, että ne tulivat jäädäkseen.

- Vallis G. Cava Brut -kuohuviini on erinomainen valinta juhlien skoolaukseen ja alkuruuan seuralaiseksi. Kevään klassikkoyhdistelmä on tuore parsa Sauvignon Blanc -valkoviinin kera. Niinpä Vallis G. Sauvignon Blanc on täsmävalinta tälle keväiselle raaka-aineelle. Vallis G. Cabernet Sauvignon puolestaan sopii erilaisille liharuuille. Viinissä on pehmeät tanniinit ja tuntuva hapokkuus, joten siinä on rakennetta liharuokien kumppaniksi, Päivi kuvailee.

Pieni vinkki ulkona grillaaville. Jos sää on viileä, suosittelen säilyttämään punaviinin
tarjoiluhetkeen saakka sisätiloissa. Näin viinin tarjoilulämpötila on oikea ja sen hedelmäinen maku tuoksuineen parhaimmillaan. Vallis G. -valkoviiniä kannattaa kokeilla kesän kalasaaliiden seuralaisena.

Vallis G. -viinien nimi vie kauas Naantalin historiaan, aikaan jolloin kaupunki tunnettiin nimellä Armonlaakso eli Vallis gratiae. Etiketeissä historia yhdistyy hauskasti nykyaikaan. Valkoviiniin valittu nukketanssija viihdytti sata vuotta sitten kylpylään saapuneita vieraita. Punaviinin trumputtaja pärisevine rumpuineen julisti 1700-luvulta lähtien päivän iltauutiset. Kuohuviiniä koristaa naakan sulka satojen vuosien takaa sekä kaupungin iän kertova vuosiluku. Etiketit on suunnitellut paikallinen taiteilija Paul Brück. Uusinta uutta ovat etikettien QR-koodit. Niiden avulla älypuhelimella pääsee lukemaan ja kuulemaan etikettien tarinat. Ne löytyvät myös osoitteesta www.naantali.fi/kulttuuri.

Tuliaisostosten kanssa tuskaileville tiedoksi, että Naantaliviinit ovat kuulemma suosittuja tuliaisia. Niitä myydään Naantalin Alkossa.