Kauden herkkuja kotikokille

17.10.2014

Kauden herkkuja kotikokille

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti ja kuvat

Saaristossa kasvatetaan herkullisia juureksia ja kasviksia. Todellista lähiruokaa, jota saa vastanostettuna ja -poimittuna suoraan torilta. Syksyn trendiruokaa ovat lehtikaali ja punajuuri. Tänään niitä ei löytynyt vilkkaalta Naantalin torilta, mutta Turun kauppatorilta löytyi. Kysytäänpä, millaisia herkkuja niistä saa.

- Lehtikaali on todellista superruokaa. Se on monikäyttöinen vihannes, terveyspommi, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja proteiinia, innostuu Sorrin Puutarhan Anna Tolppa.

Annan lehtikaalireseptit:

Syksyn trendiherkku - lehtikaalisipsit: Huuhtele kaali ja kuivaa huolella. Revi suuriksi paloiksi, levitä uunipannulle. Sekoita joukkoon rypsiöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paista rapeiksi, jäähdytä ja nauti.

Maukas salaatti: Freesaa pilkottu salaatti kevyesti pannulla. Lisää öljyä ja suolaa. Hiero ronskisti salaatin rakenne rikki, kunnes pehmenee. Lisää sitruunamehua.

Piirakka, munakas ja pastakastike: Mausta lehtikaalilla ja pähkinöillä.

Sorrin valmiiksi pussitettua lehtikaalia myydään muun muassa K-Supermarket Ukko-Pekassa Naantalissa.

Mynämäkeläisen Puntalan Vihanneksen pöydän takana häärää Ulla Eeva, jonka syksyn suosikkivihannes on punajuuri.

- Punajuuri on herkullinen ja siitä saa helposti maistuvaa ruokaa, kertoo kameraa ujosteleva herttainen Ulla. Pidän pitkään haudutetun punajuuren makeasta mausta.

Punajuuria Ullan tapaan:

Uunijuurekset: Kuori, paloittele punajuuret ja pyörittele rypsiöljyssä. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Laita kannelliseen uunivuokaa ja hauduta kypsiksi. Nauti perunamuussin tai lihamakaronilaatikon kera.

Höyrytetyt punaposket: Höyrytä pestyt, kokonaiset punajuuret kypsiksi. Kuori ja mausta voisulalla.

Hyvää ruokahalua!