Ensi-ilta huomenna

22.1.2015

Ensi-ilta huomenna

©Virpi Aaltonen / Oi ihana Naantali teksti

Menestysohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa toi viime kesäkuussa 10 maamme ykkösnäyttelijää Taattisten tilalle Naantaliin. Leirioloissa ja hyisessä säässä kuvattiin Viikossa aikuiseksi -elokuva. Nyt se on valmis ja ensi-ilta on huomenna. Tarina vie katsojat suviseen saaristoon, missä aurinko hehkuu, meri välkehtii, lempeä kesätuuli heiluttaa hameiden helmoja ja ruoho tuoksuu. Haaveillaan hekumallisista hetkistä kuumilla rantakallioilla, etsitään omaa sisintä ja koitetaan selvitä alkeellisissa oloissa. On rokkistaraa, hylättyä vaimoa, 5-kympin kriisiä, lestadiolaisäitiä, puunhalaajaa ja muuten vain elämäänsä väsynyttä.

Kuva: Johanna Vuoksenmaa © 2014 Dionysos Films.

Kun viime kesänä juhannuksen alla pääsin seuraamaan kuvauksia, oli hyisen kylmää eikä tulevasta, pitkästä hellejaksosta ollut tietoakaan. ’Näyttelijän työssä palellaan paljon, kylmyys pitää vain unohtaa kuvauksissa’, totesi Iina Kuustonen. ’Lunta on satanut muualla paitsi Naantalissa’, nauroi Minna Koskela. Vilukissa Minttu Mustakallio tunsi sympatiaa uimakohtauksissa hytisseitä kohtaan. Toppatakit päällä kylmyys unohtui, sillä tärkeintä oli kuvausten aikainen tunnelma. Se ja hyvä yhteishenki syntyivät kuulemma hetkessä. Sen näkee ja tuntee leffaa katsoessa.

Viikossa aikuiseksi kuvattiin lähes kokonaan Taattisten tilalla Naantalin Merimaskussa. Emäntä Karin Aaltoselle yhteistyö filmiryhmän kanssa oli elämys. Yhteistyö alkoi varhain keväällä, kun tekijät kävivät tutustumassa tilaan ja sen ympäristöön. Kuvausrekvisiittana on käytetty paljon tilalta löytyneitä esineitä.

Kuva: Johanna Vuoksenmaa © 2014 Dionysos Films.

Kuva: Johanna Vuoksenmaa © 2014 Dionysos Films.

- Yhdestä päärakennuksen huoneesta lavastetiin kolme eri huonetta eri kohtauksiin. Esimerkiksi sali muuttui keittiöksi. Yökuvaus oli mieleenpainuvin. Kohtauksessa on kova myrsky, joka katkoo ison puun oksan. Todellisuudessa oksa katkottiin kaivinkoneella, että se saatiin aidonnäköisesti repeytyneeksi. Valtava myrsky tuulineen saatiin aikaan tuulikoneilla.

- Nyt kun tiedän, että elokuvassa kaikki on lavastettua, on elokuvien katselu vaikeaa. Mietin vain, että mitenköhän tuokin on tehty, Karin nauraa

Kuva: Johanna Vuoksenmaa © 2014 Dionysos Films.

Parasta projektissa oli Karinin mielestä tutustuminen näyttelijöihin.

- He tekevät äärettömän vaativaa työtä ja ihailen heidän ammattitaitoaan. Esimerkiksi itku oli aitoa. Minut yllätti, millaista järjestelmällisyyttä ja kuinka tiukkaa aikataulua kuvauksissa noudatetaan. Ja miten pitkiä työpäiviä elokuvaporukka teki.

Jarkko Niemi, Taneli Mäkelä, Minttu Mustakallio, Anna-Leena Sipilä, Minna Koskela, Jarkko Pajunen, Essi Hellén sekä keskellä Iina Kuustonen ja Lauri Tanskanen. Kuva: Johanna Vuoksenmaa © 2014 Dionysos Films.

 

Viikossa aikuiseksi on yksi viidestä viime kesänä Naantalissa kuvatuista elokuvista. Seuraavaksi ensi-iltaan on tulossa uusi Risto Räppääjä -elokuva. Sen ennakkonäytöksen tunnelmista kerron ensi viikolla.